Tort aniversar (Capsuni, Vanilie, Caramel si Ciocolata)





Daca urmeaza o aniversare si te-ai gandit sa pregatesti un tort usor de preparat, cu care sa iti dai invitatii pe spate, ai nimerit bine. Pregateste-te sa primesti laudele pentru ce urmeaza.

Bonus: Inainte sa incepem, trebuie sa mentionez ca pentru acest tort nu folosim faina sau praf de copt, nici zahar in exces.

Acest tort este o reteta adaptata dupa indragita Prajitura Andra (Krem a la Krem), reteta pe care o puteti gasi aici.




Ingrediente:

Inaltime totala: ~25 cm-30 cm
Diametru tava blat 20 (tava mica de blat)

Pentru blaturi:

  •  4 plicuri Creme Ole de ciocolata
  • 20 oua
  • 20 linguri zahar
Pentru creme:
Crema vanilie:
  • 2 plicuri Creme Ole de vanilie
  • 400 ml lapte
  • 500 ml frisca
  • 3 linguri zahar pudra
  • 250 gr mascarpone
  • 1 lingurita esenta vanilie Madagascar (o gasiti in orice supermarket)
Crema caramel:

  • 2 plicuri Creme Ole de caramel
  • 400 ml lapte
  • 500 ml frisca
  • 3 linguri zahar pudra
  • 250 gr mascarpone
  • 1 lingurita esenta vanilie Madagascar(o gasiti in orice supermarket)
Fructe pentru interior: eu am folosit o punga de capsuni congelati (400 gr). Lasa-i la dezghetat intr-o sita pusa intr-un caston, la frigider. Astfel nu se deterioreaza fructul cand se dezgheata.

Glazura: 300 gr ciocolata neagra + 250 ml frisca lichida + 1 lingurita unt

Decor: 1 caserola 400 gr capsuni proaspeti, trufe de ciocolata, Rafaello, alune in ciocolata zdrobite


Mod de preparare:
Daca folosesti capsuni congelati, lasa-i la congelator intr-o sita sa se dezghete. Acum ar fi momentul sa faci asta.

BLATURILE  X  4 bucati
Eu am preferat sa pregatesc blaturile cu o seara inainte, si sa le las sa se raceasca. Nu e musai obligatoriu daca nu ai timp, ele se racesc destul de repede pentru ca sunt subtiri.

Metoda pregatire pentru un blat (eu am folosit 4 astfel de blaturi in tortul de mai jos):
1. Porneste cuptorul, foc mediu.
2. Pregateste tava, daca ai o tava rotunda cu pereti detasabili, e recomandat sa tapetezi peretii tavii cu margarina si faina (adica ungi peretii cu margarina, apoi pui faina si prin scuturarea tavii faci ca faina sa se lipeasca de margarina anterior folosita -  surplusul de faina il arunci / il folosesti la urmatoarul blat). Pe fundul tavii rotunde decupeaza o bucata de hartie de copt.
3. Foloseste un castron mai mare, si unu mai mic. Separa ouale:  albusurile in castronul mare, galbenusurile in castronul mic.
4. In bolul cu albusuri pune un praf de sare si mixeaza pana cand obtii o spuma care sta.
5. Adauga peste spuma mixata, cele 5 linguri (rase) de zahar si mixeaza pana cand se topeste cat de cat zaharul.
6. Folosind un tel para, amesteca galbenusurile cu spuma si omogenizeaza cu miscari usoare, incercand sa tii mixul aerat (incet de jos in sus).
7. Daca ai o sita (eu folosesc una medie de metal), cerne 1 plic de Creme Ole de ciocolata in amestecul de spuma. La final rastoarna si bucatelele de ciocolata care raman in sita dupa ce ai cernul crema pudra.
8. Omogenizeaza compozitia amestecand la fel de usor, incercand sa o mentii aerata (blatul va creste mai bine).
9. Pune blatul in tava pregatita anterior, si introdu tava la cuptor. Tine focul pe mediu spre mic.
10. Verifica dupa 10 minute cu o scobitoare si daca e gata nu o sa mai ai compozitie pe scobitoare.
11. Scoate tava din cuptor. Indeparteaza peretii detasabili, pune un prosop peste blat si rastoarna blatul cu fundul in sus (cu grija sa nu il rupi), indeparteaza hartia de copt de pe fundul blatului. 
Adu-l in pozitia initala si pune-l pe un gratar metalic (daca ai) pentru a se raci mai repede.

Repeta procedurile de mai sus de 4 ori pentru a obtine un blat de dimensiunile mentionate de mine mai sus. Daca il vrei mai mic, poti sa coci doar doua blaturi - caz in care nu uita ca trebuie sa injumatatesti si cremele.

Desi pare ca e mult de munca din cauza textului de mai sus, te asigur ca te vei descurca, daca acorzi putina atentie. 




CREMELE PENTRU TORT

Am ales sa folosesc si crema de vanilie si de caramel, dar daca doresti poti sa utilizezi doar vanilie/caramel.

Metoda de pregatire a cremei de vanilie (aceeasi procedura si pentru cea de caramel, doar ca schimbati tipul de crema praf.

1. Foloseste un castron mai mare pentru crema.
2. Masoara cu o cana gradata 500 ml frisca lichida, pune-o in castron, apoi masoara cu aceeasi cana 400 ml lapte, pune si laptele peste frisca lichida.
3. In acelasi castron adauga crema pudra (cele doua plicuri -fara sa le cerni), pune si 1 lingurita esenta de vanilie de Madagascar.
4. Mixeaza la o viteza mai mica pentru inceput cateva secunde, apoi mixeaza pe viteza mare pana cand cand obtii o crema consistenta care sta (nu e moale).
5. Adauga zaharul pudra si mixeaza in continuare.
6. Adauga acum si mascarpone si mixeaza. Pune crema la frigider. Trebuie sa ai o crema densa care sta bine  si nu curge.


Folositi pasii de sus si pentru crema de caramel.


CUM ASAMBLAM TORTUL

Daca s-au racit blaturile poti sa incepi sa asamblezi tortul.
1. Pregate-te tava pe care vrei sa pui tortul.
2. Pune primul blat, pune o treime-jumata din crema de vanilie, niveleaza, pune capsuni dupa bunul plac.
3. Pune al doilea blat si acum prin presare usoara uneste-l cu crema de dedesubt. Astfel capsunii o sa intre in crema. Va fi crema suficienta pentru a ascunde complet capsunii.
4. Daca crezi ca s-ar putea sa fie prea multa crema, sa stii ca nu e asa. Crema e perfecta pentru inaltimea blaturilor. Blatul se va umezi usor de la creme, si nu e voie sa il insiropezi cu nimic.
5. Dupa blatul 2, pune crema de caramel, capsuni, blatul 3, crema caramel, capsuni si ultimul blat.
6. Imbraca tot tortul cu crema de vanilie ramasa. Pune tortul la frigider pentru 20 minute.
7.In timpul acesta poti sa pregatesti glazura: intr-o craticioara pune 250 ml frisca lichida +  300 gr ciocolata neagra rupta in bucati + 1 linguria unt. Pune-le pe foc, doar pana cand ciocolata e topita. Ia-o deoparte, pune-o intr-o punga, si decoreaza tortul dupa bunul plac. Eu am folosit o parte din glazura ca sa acopar partea de sus, apoi am rupt un colt din puna in care am pus glazura si am facut picurii de ciocolata pe margini.
8. Pune tortul la frigider pentru 10 minute.
9. Decoreaza tortul cu celalalte elemente, dupa bunul plac al inimii.








Lasa-l la frigider minim 30 minute inainte de servire.
Cand il tai, foloseste un cutit a carui lama ai trecut-o printr-un jet de apa calduta.

Pofta buna!




















Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu