Placinta / Prajitura cu mere, prune sau alte fructe de sezon...






Nu v-am povestit inca de prajitura cu mere pe care o face mami de obicei ? Ah! Scortisoara, si aluatul fraged..! Nu sunt multe de povestit despre ea, caci am senzatia ca deja tu cititorule daca esti aici ai avut cel putin o data experienta cu placinta cu mere de sezon. Unii sunt topiti dupa placinta cu prune.
De fapt, puteti sa folositi orice tip de fructe de sezon, doar utilizand aceeasi reteta de aluat fraged.
Unde mai pui ca aluatul se face atat de repede, cu putine ingrediente, si folosind acelasi castron mare (idealul in bucatarie).




Ingrediente de mai jos sunt pentru o tava mare (clasica pentru prajituri, din aceea de care foloseau mamicile mai demult sa faca foile in cuptor  aproximativ 30 x 40 cm).

Ingrediente:

Pentru aluatul fraged:

  • 2 oua + 1 galbenus
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri untura;
  • 1 lingura zdravana smantana / iaurt gras;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 2 cani (250ml - cana normala de ceai), cu faina alba; - e posibil sa mai adaugi ulterior faina, in functie de cat de multa faina "trage" aluatul;
  • 1 plic praf de copt;
Pentru umplutura:
  • fructe de sezon : 2 kg mere sau 1,5 kg prune (sau alte fructe de sezon, de exemplu pentru dovleacul de placinta eu procedez la fel ca si la mere);
  • 2 cani zahar;
  • 1 lingura scortisoara (dupa gustul fiecaruia - mie imi place mult gustul de scortisoara);
  • 4 linguri de gris; (Nota: pentru prune nu folosim gris)
Pentru decor: (optional)
  • zahar pudra;
  • zahar alb/brun;

Mod de preparare:

ALUAT FRAGED
Incepe cu asta: Intr-un bol mic, amesteca cele doua cani de faina cu praful de copt.





Intr-un caston mare, amesteca ouale cu sarea. Omogenizeaza.


Adauga untura si smantana/iaurtul si amesteca bine sa fie cat de cat omogen.
Adauga zaharul vanilat. Amesteca-le bine.




Acum, adauga faina peste compozitia din castronul mare, si omogenizeaza pentru inceput cu lingura, si apoi cand simti ca nu mai poti sa amesteci, pune deoparte lingura si incepand de acum poti sa framanti cu mana. 








Framanta aluatul, si adauga atata faina pana cand simti ca ai un aluat pe care il poti modela cu usurinta, nu se lipeste de maini si nu e sfarmicios. 




Pont:  in cazul  in care aluatul e sfarmicios, acesta e un indicator ca ai pus prea multa faina. Nu, nu,..nu e momentul sa intri in panica! :) Adauga 1 lingura de lapte rece. Si framanta, si framanta. Da asa e, e lipicios si pare ca ai facut si mai rau la inceput, dar framanta si framanta. O sa fie mai bine. 
Dupa 1 minut deja e mai ok, daca simti nevoia de mai mult lapte, adauga cate puuuuutinnn si framanta pana cand simti ca e potrivit de elastic astfel incat sa intinzi o foaie.

Buuunn. Pune aluatul in frigider pe o farfurie, caci o sa il folosim putin mai incolo.


UMPLUTURA PLACINTA
Posibil sa te loveasca o harnicie iesita din comun si sa vrei sa faci doua tipuri de placinta. Sau poate te-ai decis ca vrei sa incerci numai una dintre ele pentru moment. Ei, indiferent care e situatia ta, iti scriu modalitatile prin care poti sa pregatesti umplutura pentru delicioasa placinta cu care o sa ii fascinezi pe cei dragi.
  • Umplutura cu mere:
Speli doua kg de mere, le stergi cu prosopul, le cureti de coaja si le dai pe razatoarea mare. Ai grija la degete si sa nu scapi samburi in compozitie.


Pune merele razalite intr-o oala antiaderenta (eu folosesc aceeasi oala de fonta de fiecare data pentru ca stiu ca nu se prinde), si adauga si zaharul. Pune-le la foc mediu pana cand se inmoaie putin merele (3-5 min), nu trebuie sa fie pasta. Amesteca destul de des in ola.








 Cand incep sa fiarba, semn ca si zaharul s-a topit, adauga scortisoara, si grisul. Lasa 1 minut, si opreste focul. Lasa compozitia deoparte sa se raceasca (temperatura camerei e in regula).


  • Umplutura cu prune:
Spala 1 kilogram si jumatate de prune. Acum e partea distractiva, cu un cutit trebuie sa tai prunele si sa scoti samburii. Aseaza jumatatile in straturi intr-un castron. Adauga peste fiecare strat zahar si scortisoara. La final, lasa asa prunele cu zaharul si scortisoara cam 15-20 minute.



ASAMBLARE PLACINTA

Acum e partea cea mai faina. Scoate aluatul din frigider, si imparte-l in doua parti egale.




Presara faina pe blatul de lucru, si intinde o foaie putin mai mare decat tava pe care o ai. Presara faina si pe foaia pe care tocmai ai intins-o si pune sucitoare intr-o margine si incepe sa rulezi foaia pe sucitoare. La final toata foaia o sa iti fie rulata pe sucitoare.




 
Te duci deasupra tavii pe care vrei sa o folosesti, incepi dintr-o margine sa tii sucitoarea deasupra ei si sa "de-rulezi" foaia de aluat. Daca nu suna logic pentru tine, lasa-mi un comentariu si data viitoare o sa fac un video pentru voi.

Dupa ce ai asezat cu succces foaia in tava, cu un cutit poti sa tai surplusul, adauga compozitia de mere care s-a racit deja, iar cu jumatatea de aluat fraged care ti-a ramas, procedezi la fel (intinzi foaia cu faina pe blatul de lucru altfel se lipeste), rulezi pe sucitoate, si o asezi apoi peste compozitia cu mere, tai surplusul).



Nota: Nu te stresa daca o margine nu e perfecta. Nici nu trebuie. ;)

Ai reusit? Yeiii! Acum, poti sa pui prajitura in cuptorul preincalzit. Nu stiu sa iti spun gradele caci al meu e clasic, dar pe foc mediu, pana cand foaia de deasupra devine rumena pe margini. Atentie, fiinda e cu untura se poate arde destul de repede, deci mai bine verific-o din cand in cand doar pana prinzi smecheria. 

 
 Acum ca e gata, opreste focul, las-o sa se raceasca, si cand e rece presara zahar pudra deasupra (sau nu, dupa plac).
Daca ai timp si chef poti sa o decorezi cu tot felul de forme, asa cum o sa vezi in cateva din pozele de mai jos.

Pofta buna sa aveti!










Poze bonus:













Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu