E sezonul fructelor proaspete. Eu propun sa le utilizam cat sunt aromate si gustoase. Astazi, la cerere, am pregatit faimosii Gomboti cu prune, pe care majoritatea dintre noi ii indragesc, pentru ca ii asociaza cu bunatatile pe care le pregateau bunicile iscusite, in copilaria noastra.
Ingrediente:
- 5-6 cartofi marime medie (500 gr)
- ½ lingura de untura / margarina/ unt
- 1 ou
- Sare
- 300 gr pesmet
- 200 gr zahar
- Prune din compot
- Scortisoara
- Faina
- 1 lingura ulei pentru apa in care fierb gombotii
- 2-4 linguri ulei ( pentru pesmetul cu zahar_
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja, se curata si se piseaza ca
pentru piure. Se adauga untura/margarina, sioul.
Pregateste umplutura pentru gomboti. Eu am folosit prune, pentru ca tot e sezonul lor. Asadar, spalati bine prunele, scoateti-le samburele, puneti zahar si scortisoara dupa plac si gust. Lasati-le asa cateva momente, ca sa intre aromele bine in fructe.
Pune piureul astfel obtinut pe blatul de lucru, si incearca sa pui langa, aceeasi cantitate cat gramajoara de piure. Incorporeaza incet, faina in aluatul de cartofi. Vei obtine un aluat elastic, ce se va desprinde de pe maini si pe care il vei putea intinde intr-o foaie grosuta. Taie foaia in patratatele suficient de mari incat sa potiincorpora prunele. Formeaza bilute, incercand sa sigilezide fiecare data locurile pe unde se vad crapaturi, incet, fara sa rupi aluatul.
Intre timp pune pe foc o oala mai mare, cu apa, un praf de sare si 1-2 linguri ulei. Apa trebuie sa fiarba cand se pun gombotii formati.
Intr-o tigaie pune ulei la incins, apoi pesmetul, amestecand in continuu; pentru ca altfel se va arde. Cand incepe sa se rumeneasca pesmetul, si capata o nuanta aurie, opreste focul si adauga zaharul omogenizand compozitia.
Daca ai reusit sa pregatesti gombotii, apa fierbe pe foc, pesmetul e pregatit, sa ne apucam de treaba! :)
Pune cativa gomobti in apa care fierbe, cu grija sa nu ii rupi. Ei initial, se vor aseza pe fundul oalei, un indiciu bun ca sunt aproape fierti, e momentul in care se ridica, la nivelul apei din oala. Tine cont, ca trebuie sa dai cu o paleta sa ii misti putin in apa, ca sa nu ramana lipiti de fundul oalei.
Gusta unul, taie putin cu o furculita, ca sa iti dai seama cam cand sunt gata. Ia o paleta, tine cate 1-2 bucati, cate 5 secunde la scurs si pune-i in pesmetul cu zahar, si tavaleste-i bine. Acum, repeta procedeul pana cand nu mai ai ce fierbe. Sau..pana cand toata lumea e satula. :))
De preferat e sa ii mananci, semi-calzi, pentru ca altfel aluatul poate sa pice greu la stomac.
Pofta buna dragilor!