Costite lipicioase la cuptor - cu miere si portocale






Ingrediente:

  • costite proaspete
  • chimen
  • mustar boabe
  • coriandru
  • zahar
  • paprika
  • sare
  • ceapa pudra
  • usturoi pudra
  • chilli pudra
  • oregano
  • piper
  • pasta tomate
  • portocale
  • miere
Altele: folie aluminiu, castron, hartie de copt, mojar, tava de cuptor, cuptor incalzit

Mod de preparare:
Porneste cuptorul, la foc mediu pentru a-l incalzi pana cand pui costitele condimentate.

Pasul 1: Spala costitele. Eu am avut o bucata mai mica, suficienta pentru doua - trei persoane.
In mojar amesteca toate condimentele si marunteste-le pana cand ai o pudra omogena.
Pune condimentele amestecate in mojar intr-un castron si amesteca-le cu pasta de tomate pana cand obtii un sos care se poate intinde cu usurinta peste costite. (vezi poza)

Nota:  Nu am mentionat nimic despre cantitati pentru ca pui "la ochi". Pune cate 1 treime de lingurita din fiecare condiment, insa cantitatea condimentelor depinde de cantitatea de costite pe care urmeaza sa o pregatesti.
Pont: Pune mai multa sare decat de obicei deoarece o sa fie destul de dulce. Altfel se mai poate adauga la final cand o servesti.

Pasul 2:  Pasta obtinuta la pasul anterior intinde-o bine peste costitele taiate, "framanta" carnea cu mana, astfel aromele vor patrunde mai bine in carne. Daca e posibil, lasa-le cateva ore in frigider ca sa se intrepatrunda aromele, insa daca nu ai timp e in regula si asa.




Pasul 3: Pregateste o tava de cuptor, in care pui o hartie de copt, peste ea pune doua bucati de hartie de aluminiu (ajusteaza in functie de marimea costitelor).
Pune costitele in tava, peste foliile de aluminiu si impacheteaza-le bine.



Pune-le in cuptorul preincalzit, da focul pe minim, si lasa-le sa se coaca la foc mic, estimativ 1 ora. 


Dupa timpul mentionat, deschide folia, si cu o lingura pune sosul lasat din nou peste carne. Inchide folia din nou si mai lasa 30 minute. Da focul la cuptor pe mediu ( nu foarte tare).
Apoi, deschide din nou folia de aliminiu si pune un strat de miere peste carne (nu exagera, dar pune cat sa acoperi intr-un strat subtirel carnea), pune iar cu lingura sosul lasat. Inchide folia, mai lasa 20 minute.

Deschide folia, da focul pe tare, lasa carnea descoperita, daca mai are sos, cu lingura pune-l peste carne, inchide cuptorul si lasa costitele sa se rumeneasca. Lasa-le 5-10 minute in functie de cat de repede se rumenesc. Nu le arde. 

Opreste cuptorul dupa ce s-au rumenit, scoate-le din cuptor, si lasa-le 5 minute-10 minute inainte de a le servi.

Avantajul timpului indelungat de coacere la foc mic consta in faptul ca o sa obtineti niste costite fragede si suculente. Daca deschideti prea repede folia de aluminiu o sa se usuce carnea pe ele.
De data asta nu am apuca sa le pozele si taiate caci erau tare asteptate la masa. :))

Cu siguranta o sa va lingeti pe degete! 

Pofta buna!








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu