Papardelle cu ciuperci, smantana si busuioc proaspat


Ah! Parca si acum simt aroma intensa a busuiocului proaspat...!
Scriu reteta repede aici ca urmare a unei promisiuni pe care am facut-o de ceva vreme unei prietene dragi care de fiecare data cand gusta din papardellele acestea ma mustra cu privirea ca nu am notat-o inca aici pe blog. 
Draga mea Ami,.. cu dedicatie pentru tine.


Ingrediente:
  • 1 caserola papardelle - 250 grame (Auchan - la raionul de paste proaspete - frigider);
  • 1 pachet hribi uscati sau 500 grame ciuperci Champignon;
  • Optional: 1 pachet de prosciutto / sunca padurea neagra (Lidl);
  • 1 lingurita de unt  sau o lingura de ulei;
  • 250 grame de smanata 25% grasime;
  • 1 cana (200-250 ml ) apa la temperatura camerei;
  • 1/4 lingurita sare, dupa gust piper, 1/4 lingurita nucsoara;
  • busuioc proapat (cu cel uscat nu o sa iasa la fel);
  • 1 pachet mozzarella - 200 grame - cruda (pachet mic - Auchan -ca cea pentru pizza )

Mod de preparare:
Pasul 1: Pregatiti-va toate ingredientele pe masa, astfel incat sa le aveti pe toate la indemana.
Nota: In cazul in care folositi ciuperci Champignon  - ceea ce va sugerez cu multa caldura sa faceti, am incercat si eu ulterior si au iesit bestiale-; atunci va indic sa le aveti curatate, spalate, si taiate in cuburi mari.




Pasul 2: Daca folositi hribi dezhidratati, aveti nevoie sa urmati intocmai instructiunile de pe ambalaj si sa le puneti in apa pentru hidratat, dupa ce le-ati spalat bine-bine in prealabil. Urmati instructiunile de pe ambalaj, inainte de a incepe orice alte pregatiri pentru ca trebuie lasate in apa cateva zeci de minute.



Pasul 3:  Dupa ce ati hidradat hribii, strecurati-le si stoarceti-le, si puneti-le deoparte.




Pasul 4:Intr-o tigaie puneti o lingurita de unt (sau o lingura de ulei) lasati sa se incinga si apoi puneti hribile, sau ciupercile champignone pregatite de dinainte (curatate, spalate, taiate cuburi).
Nota: 
1. Daca aveti hribi nu dureaza mai mult de 5-10 min pe foc mediu sa le pregatiti.
2. Daca folositi ciuperci Champignon, atunci puneti-le in tigaie cand untdelemnul incepe sa se incinga, si lasati-le acolo pana cand apa lasata de ciuperci scade complet si ciupercile incep sa se caleasca. Mai lasati-le 4-5 min la foc mediu, daca doriti puteti sa adaugati prosciutto/sunca si le caliti impreuna.



Pasul 5: Pana cand ciupercile se gatesc, pune-ti deoparte o oala cu apa asa cum este indicat pe pachetul de papardele, adaugati sare si lasati apa sa fiarba. Nu adaugati inca pastele.



Pasul 6: Dupa ce ciupercile/hribile sunt gatite, ati adaugat (sau nu) ceva prosciutto, e momentul sa adaugati smantana si 1 cana de apa la temperatura camerei, sarea, nucsoara si piperul, Amestecati si omogenizati. Focul sa fie pe mic spre mediu.



Pasul 7: Pana cand sosul se fierbe, adaugati pastele in apa care clocoteste, si nu le lasati mai mult de 4 minute, asa cum scrie si pe ambalaj. 


Pasul 8: Dupa maxim 8-10 minute de fierb la foc mic spre mediu ( in cazul in care vreti sa puneti doar acum prosciutto/sunca/muschi fille, adaugati-l acum), opriti focul, asigurati-va ca sosul nu a scazut prea mult, trebuie sa fie subtire si lichid pentru ca pastele vor absorbi o parte din el.

Pasul 9: Omogenizati compozitia, si adaugati mozzarella taiata bucati, amesteacati din nou pentru omogenizare. (focul deja trebuie sa fie oprit).


Pasul 10: Dupa cele 4 minute, scoateti pastele din oala, si scurgeti-le de apa.
Atentie, nu le dati prin jet de apa rece. Doar scurgeti-le de apa fierbinte.


Pasul 11: Adaugati pastele scurse peste sosul cu smantana si ciuperci. si incepeti sa omogenizati, fara sa rupeti pastele.


Pasul 12: Adaugati busuiocul proaspat rupt in bucati sau taiat marunt (cum va place). Omogenizati. Puneti un capac, si lasati minim 10-15 minute pentru un gust desavarsit. Astfel pastele o sa absoarba o parte din sos, si toate aromele se vor imbina armonios. 


Daca doriti puteti sa puneti mai mult sos in farfurie, puteti sa mai radeti mozzarella peste paste.
eu va sugerez sa plusati cu busuiocul, care dupa mine e cel care imbunatateste aceste paste minunate.
Pofta buna !





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu