Chec cu forme (inimioare, stelute)




Uneori e bine sa descoperi ca dragostea o gasesti in cele mai ciudate locuri. In fiecare zi, face mancarea mai buna. Insa astazi a facut checul acesta sa fie si mai gustos.
Vrei sa pregatesti o supriza cuiva drag? Eh, ce mai astepti?



Ingrediente:

  • Blat cacao:
- 6 oua
- 1 praf de sare
- 2 linguri cacao
- 10 linguri (rase) zahar
- 5 linguri ulei
- 12 linguri (rase) faina
- 1/2 plic praf de copt
  • Checuri (2 tavi cozonac)
-10 oua;
-15 linguri zahar
-15 linguri faina
-10 linguri ulei
-1 plic praf de copt

  • Decor: zahar pudra
  • Alte ustensile : hartie de copt, spatula, tavi de cozonac, tava mica (aproximativ 20x18cm)

Mod de preparare:

Blat de cacao:
1. Separa ouale: albusuri si galbenusuri.
2. Pune praful de sare pentru albusuri. Cu un mixer, bate albusurile spuma, iar cand se intareste spuma adauga treptat zaharul. Lasa-l deoparte.
3. Galbenusurile amesteca-le folosind o lingura de lemn,ca si la maioneza, cu uleiul. Lasa-l deoparte.
4. Faina, amestec-o separat cu praful de copt, si cacaua. Omogenizeaza-le.
5. Cu un tel para, pune peste spuma de albusuri, compozitia de galbenusuri si omogenizeaza pastrand aluatul aerat (amesteca de sus in jos). Peste compozitia omogena, adauga treptat, fainoasele amestecate la pasul 4. Omogenizeaza totul cu telul para.
6. Intr-o tava (a mea are cam 20x18 cm), pune hartie de copt, iar peste hartie pune aluatul obtinut in pasul 5.
7. Pune tava in cuptorul incalzit in prealabil. Focul sa fie pe mediul, lasa-l pana cand trece testul scobitorii.
8. Scoate blatu-l afara cand e gata. ia un prosop curat si umezit bine (nu sa curga apa din el).
Pune-l peste blat, pune peste proposopul umed un fund de lemn/plastic pe care scoti de obicei prajiturile.
Acum esti pregatita sa intorci blatul pentru a-l scoate din tava, asadar: tine bine de tava cu o mana, si cu cealalta preseaza peste fundul de lemn, si executa rapid miscarea de intoarcere a blatului cu fundul in sus. :))
Da, stiu, dar nu e asa de complicat.
Prosopul umed are un rol important, nu lasa ca stratul superior al blatului sa se lipeasca de fundul de lemn.
Dupa ce ai intors blatul, ridica tava cu grija (o sa arda), si o sa ai in fata ta hartia de copt lipita de blat. Incet, cu grija, dezlipeste hartie de copt (cand e cald blatul e mai usor), si indeparteaz-o in totalitate.
Cand ai finalizat, pune un alt fund de lemn peste blat, si readu-l la pozitia lui corecta. Indeparteaza proposopul umed, si lasa blatul sa se raceasca.


Dupa ce blatul s-a racit, daca ai folosit o tava mica precum a mea, atunci trebuie sa tai blatul in doua, altfel daca ai avut o tava mai mare, e posibil sa nu trebuiasca sa faci asta.
Cauta niste forme dragalase, si decupeaza-le din blatul de cacao.
Lasa formele deoparte si ocupate de blatul pentru chec.




  • Checuri (2 tavi cozonac)
Idea pentru aceste doua checuri e aceeasi ca si la blatul de cacao.
1. Separa ouale: albusuri si galbenusuri.
2. Pune un praf de sare peste albusuri, bate-le spuma cu ajutorul unui mixer, si cand e spuma intarita, adauga treptat zaharul.
3. Separat, galbenusurile amesteca-le cu ajutorul unei linguri de lemn, ca la maioneza cu uleiul.
4. Amesteca separat, faina cu praful de copt.
5. Peste spuma, pune galbenusurile de la pasul 3, si omogenizeaza compozitia cu ajutorul unui tel para.
6. Adauga apoi faina, si omogenizeaza totul bine.
7. Pune hartie de copt in tavile de cozonac, si pune jumatate din compozitie in fiecare tava (umple-le pe jumatate)


8. Acum, ia formele pe care le-ai decupat din blatul de cacao si punele in blatul de chec asa ca in poza de mai jos. Umple fiecare tava, si apoi acopera cu restul de aluat ramas, astfel incat sa acoperi totul.



9. Pune checurile in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pana cand trec de testul scobitorii. Atentie, incearca undeva pe lateralul checului, ca sa nu fi inselat de faptul ca mijlocul deja e copt. ;)

Spor la bucatarit si pofta buna!






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu