Prajitura cu cocos - Bounty





De cand ma stiu imi place nuca de cocos, si orice desert ce contine cocos. Asadar, weekendul acesta, facem o pauza de la cheesecake-uri, si ne reorientam spre o prajitura ce ajunge pentru toata familia, prietenii si musafirii din weekend. Avantajul e ca folosesti o tava mica (25 x 30 cm) si iti ies aproximativ 40 bucati.( depinde cat de mari le tai ---ale mele se pot manca din 3 muscaturi mari)



Ingrediente:

Pentru blat: (tava 25-30 cm)

  • 125 grame unt
  • 100 grame zahar pudra
  • 3 oua
  • 200 gr faina
  • 3 linguri cacao / 1 ciocolata topita - 90 grame (am folosit eu)
  • 6 linguri lapte
  • 1 plic zahar vanilie
  • 1 plic de praf de copt
Pentru crema cu cocos:

  • 300 ml lapte
  • 3 linguri cu gris
  • 125 grame unt
  • 85 grame zahar
  • 150 grame cocos
  • 1 plic zahar vanilie
Pentru sirop:

  • 4 linguri zahar
  • 100 ml lapte
Pentru glazura:

  • 250 grame ciocolata cu lapte
  • 1 lingura unt
  • 120 ml frisca lichida
Pentru decor:

  • 90 grame ciocolata alba
  • 90 grame ciocolata amaruie
  • frunzulite de menta


Mod de preparare:

1.Blatul:
Framanta untul cu zaharul, pana cand obtii o spuma. Adauga treptat cele trei oua, amestecand pana la omogenizare (aspectiul o sa fie ciudat, insa e din cauza ca untul nu e in totalitate topit si pentru ca nu se poate momentan, omogeniza complet. Adauga si zaharul vanilat.
Adauga acum laptele, amestecand in continuare (cu mana sau mixer).
*Nota: Daca folositi ciocolata topita ca si mine, adaugati-o acum in compozitie si amestecati. Altfel, daca folositi cacao, amestecati-o cu faina.
Amestecati faina cu praful de copt, (si cacao daca o utilizati in loc de ciocolata topita).
Adauga faina cu praful de copt peste compozitia omogena, amesteca in continuare, apoi pune-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Introdu tava in cuptorul preincalzit.
Lasa blatul pana trecere testul scobitorii.
Dupa ce il scoti de la cuptor, pune un prosop umed peste el, apoi un blat de lemn, intoarce-l invers si da jos hartie de copt. Prosopul umed ajuta pentru ca astfel, nu se lipeste stratul superior al blatului de blatul de lemn.
*Sfat: E mai bine sa dai hartia de copt jos cand e cald blatul, pentru ca in momentul in care acesta o sa se raceasca nu o sa mai fie atat de usor de indepartat.

2. Sirop
Pune zaharul intr-o craticioara, topeste-l. In momentul in care e topit, adauga (stinge-l) laptele, atentie pentru ca poate sa faca putina spuma. Amesteca in continuare pana cand simiti ca zaharul e topit, darnu mai mult.
Da-l deoparte si lasa-l la racit.

Daca blatul si siropul sunt racite, poti sa incepi prepararea cremei.
Insiropeaza blatul, si lasa-l deoparte.

3. Crema de cocos:
Intr-o craticioara, folosind un tel para, amesteca laptele, zaharul, zaharul vanilat, untul, si grisul, pe foc mediul.
Amesteca pana cand incepe sa se ingroase si apoi adauga nuca de cocos. Amesteca in continuare 15-20 secunde, si opreste focul.
Crema trebuie sa fie pusa asa fierbinte, peste blatul insiropat si racit.
Niveleaza crema bine, si dupa ce s-a racit complet, pune-o in frigider (poti sa o lasi 1-2 ore sau peste noapte--depinde cat de tare te grabesti sa o finalizezi)

4. Glazura:
Topeste ciocolata impreuna cu frisca lichida si untul intr-o craticioara pe foc mic, DOAR pana cand se topeste ciocolata si NU mai mult.
Las-o deoparte cateva minute, sa nu fie fierbinte.

5. Decor:
Ai doua variante:
Varianta 1:
Lasa prajitura asa cum este (bucata intreaga), adauga glazura peste ea, si o pune-o la rece
Varianta 2:
Scoate prajitura din frigider, portioneaz-o in patratele egale si aseaza-le cu o anumita distanta intre ele pe o hartie de copt. Cu o lingura toarna glazura pe fiecare bucatica, astfel incat sa se prelinga si pe margini. Las-o sa se raceasca/intareasca putin glazura (daca ai loc, pune-o la frigider 5 minute).
Topeste o ciocolata alba, pune-o intr-o punga, si rupe un mic colt din ea, ca sa iti confectionezi un pos. Decoreaza dupa bunul plac.
Topeste o ciocolata amaruie (neagra), si procedeaza la fel ca si cu cea alba.
Eu am mai folosit frunzulite de menta pentru decor.

Pofta buna!









Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu