Sarmale grecesti - Dolmathakia


Dolmathakia sunt varianta greceasca a sarmalelor romanesti in foi de vita de vie, doar ca cele grecesti sunt recunoscute prin aromele mediterane de ulei de masline, menta si lamaie. Nu am gasit o reteta care sa se faca cu carne, insa eu am adaugat cam 200-300 gr de carne tocata de porc.
La un moment dat, am gasit de o reteta care se facea cu carne de miel, insa am ratacit-o pana sa fac eu acest deliciu. 
Ingrediente:
  • 200 gr de orez cu bob rotund
  • o legatura de ceapa verde
  • 1 ceapa mica alba
  • 2 lingurite de menta uscata 
  • 1/4 lingurita de piper negru, macinat
  • 1 lingurita marar
  • zeama de la o lamaie si jumatate
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper
  • 200 ml ulei de masline
  • 25 foi de vita de vie +  inca cateva care trebuie puse pe fundul oalei si deasupra pe sarmale ( aproximativ 10 frunze total)
  • 200 - 250 gr de carne tocata ( optional)
Mod de preparare:




Caliti ceapa in uleiul de masline, adaugati doar partea alba si putin din partea verde de la legatura de ceapa verde si ceapa alba tocate mediu, piperul si amestecati bine.


Adaugati menta, mararul, sarea si carnea tocata.Amestecati-le pe foc mediu 1-2 minute, adaugati si orezul si cam 100 - 150 ml de apa. Amestecati-le 5 minute si apoi opriti focul.


Acoperiti fundul oalei in care o sa fierbeti sarmalele grecesti cu foi de vita de vie.


                                                                                  Dupa ce s-a racit compozitia, impaturati sarmalele.
Puneti frunza de vita de vie cu nervurile in sus ( intotdeauna ! ), adaugati o lingurita /  o lingurita si jumatate, depinde de marimea frunzei, de compozitie in mijloc, si impaturati asa cum se observa in poza de mai jos.

Cand ati terminat de impaturat sarmalele, si le-ati pus in oala, turnati peste ele zeama de la o lamaie  ( medie spre mare ), acoperiti cu restul de frunze de vita de vie si completati cu apa pana sus. Puneti peste frunzele de sus un capac mic sau o farfurie care sa apese putin sarmalele, pentru a le impiedica sa se ridice.
Lasati-le la fiert o aproximativ o ora, la foc mic, pana cand nu mai au apa . Nu ridicati frunzele de deasupra sa le verificati, pentru ca se vor innegri frunzele. Lasati-le o ora la fiert si apoi 2 ore la racit. Apoi se pot consuma, cu un sos facut din iaurt, lamaie si menta. ( eventual usturoi pentru cei care vor sa incerce ).

Pofta buna dragii mei!

sau καλή όρεξη!
( Kali orexi ! )





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment