Racituri, Aituri, Piftie ..de porc


Astazi va prezint  minunata reteta de racituri,..simpla si gustoasa, fara gelatina si preparata de Alex, sotul meu.  Am incredere in el cand e in bucatarie, stiu ca de fiecare data iese ceva gustos, asa ca de data asta, el a facut raciturile :) Harnic sotior, sa-mi traiasca!:P
Deci din categoria, Retetele lui Alex..dupa cum urmeaza, asta probabil pentru ca ne apropiem de Craciun si simtim nevoie sa ne trezim amintirile din copilarie cu ajutorul papilelor gustative.

Ingrediente:

  • 2 picioare de porc
  • 1 ciolan afumat (aproximativ 1 kg)
  • soric de porc ( 400 grame)
  • 1 ceapa
  • 1 capatana si inca 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita de piper boabe
  • 4 - 5 foi de dafin
  • sare
Mod de preparare:

 Uitati-va la ciolanul afumat, soricul si picioarele de porc, s-ar putea sa mai aiba par pe ele, asa ca analizati-le si parliti-le putin la un ochi de aragaz, sa fiti sigure/i ca nu mai au par pe ele. Nu ati vrea sa le intalniti in racituri, nu-i asa? :)
Se pune intr-o oala ( a noastra a avut aproximativ 6 litri, cam  mica ce-i drept,dar puteti sa faceti intr-una mai mare), ciolanul afumat, soricul si picioarele de porc, impreuna cu o ceapa curatata doar de primele 2 "fustite", nu de tot, trebuie sa ramana 1-2 straturi de "fustite" pe ea, se pun boabele de piper, foile de dafin si 3 catei de usturoi curatati, dar nu maruntiti, ii puneti intregi.
Le lasati la foc mic, pana cand carnea de pe ciolanul afumat se desprinde singura.( f usor). Asta inseamna ca raciturile trebuie sa fiarba muuuulta vreme pe foc mic, apa in care au fiert o sa observati ca va deveni lipicioasa.
NB! Cand observati ca se aduna spuma in oala, sa o luati cu o lingura.

Cand observati ca se desprinde carnea de pe os, se scoate afara, se lasa la racit si se opreste focul. Cu o lingura se ia toata grasimea de deasupra lichidului din oala.O capatana de usturoi se curata si se zdrobeste, si se adauga peste zeama ramasa in oala. Se lasa aproximativ 30 minute.
Cand se raceste, carnea se desprinde de pe oase si se imparte aproximativ egal in vasele in care doriti sa puneti raciturile, apoi se pune zeama din oala STRECURATA printr-o sita deasa, peste carnita din caserole/vase.
Se lasa la racit, inainte de a le pune in frigider.
A doua zi se servesc cu boia presarata. Pofta buna!














Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment