Tort cu crema de iaurt si fructe de padure



Cu multa intarziere, revin...dupa probleme cu internetul...
     Am ajuns in sfarsit sa postez tortul scumpului meu sot, pe care l-am facut cu atata dragoste si dedicare absoluta ca nu avea cum sa lipseasca de pe blog! Avand in vedere ca ziua lui a fost in 24 iunie ...caldurile ne terorizau pe atunci am zis ca vreau sa fie un tort usor si racoros, nu foarte dulce, si musai cu frisca pentru ca asa ii place lui. Asa ca  m-am pus pe treaba pe o caldura incredibil de insuportabila ca sa fac 2 blaturi si crema cu o zi inainte si apoi m-am apucat pe asamblarea lui. Uitati ce a iesit!

Ce aveti nevoie & Cum se face:
Pentru blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de faina
  • 8 linguri de ulei
  •  1/2 lingurita praf de copt
  • 6 linguri de apa
  • 1 plic de zahar vanilat
Separati ouale bateti albusurile spuma cu un praf de sare, cand se formeaza o spuma consistenta adaugati zaharul treptat,cand zaharul s-a topit adaugati esenta de rom si apa cate putin.
Galbenusurile le amestecati treptat ca la maioneza cu uleiul si la sfarsit adaugati zaharul vanilat.
Turnati galbenusurile peste spuma.
Separat amestecati faina cu praful de copt si treptat folosind un tel para incorporati faina peste spuma amestecata in prealabil cu galbenusurile.

Faceti doua astfel de blaturi.

Daca doriti puteti sa faceti unul mai mare si puteti sa il taiati apoi.
Il bagati in cuptorul preincalzit, la foc mediu aproximativ 18-20 minute, pana cand trece "testul scobitorii".

Pentru crema:
  • 600 ml de iaurt
  • 400 ml de frisca
  • 4 plicuri de zahar vanilat
  • 3 plicuri de gelatina transparenta
  • 7 linguri de zahar
  • 450 gr de fructe de padure ( eu le-am avut congelate)
Zaharul vanilat se amesteca cu zaharul si cu iaurtul si se pun la foc 1-2 minute (foc mediu) pana cand se incalzeste putin compozitia (putin de tot).
Gelatina se inmoaie in apa rece (cantitatea scrisa pe plic). Nu se mai pune gelatina pe aburi cum scrie pe plic ci se amesteca cu iaurtul incalzit inainte. Se amesteca bine sa se omogenizeze si apoi se pune frisca (batuta) treptat amestecand bine.
La urma dupa ce ati obtinut o compozitie omogena adaugati fructele pe care le-ati bagat intr-un blender si ati obtinut o pasta din ele . (Nu le lasati sa se deghete chiar de tot,doar cat sa le puteti baga in blender.
 Incercati sa folositi aceeasi tava in care ati facut blaturile pentru ca in acest mod si crema va avea dimensiunea pe care o are si crema la sfarsit.
In tava respectiva eu am pus o punga pe care am spalat-o bine de tot inainte si am uscat-o, am turnat crema obtinuta in tava/punga si am legat usor de tot punga sus ca sa nu cumva sa se lase. 
Am pus-o la frigider si a doua zi (am lasat-o in total cam 22-24 ore) era intarita si se putea folosii cu usurinta.

Mai aveti nevoie de :

Sirop pentru blaturi:  Intr-un ibric am pus 500 ml apa in care am pus 5 linguri de zahar si am lasat sa fiarba apa si zaharul sa se topeasca. Am oprit focul si am pus 3/4 dintr-o esente de rom si l-am lasat sa se raceasca bine de tot.

Pentru decor si interior: 1,5 l  de frisca, 450 gr de fructe de padure proaspete/ congelate, 1 plic de gelatina, 1 tableta de ciocolata pentru partea de jos a tortului.


Acum urmeaza sa il asamblam, nu?
Ok. Destul de simplu, dar daca va place ce faceti si gustati pe ici si pe colo din una si din alta, va spun ca o sa va indragostiti de tortul asta si o sa asteptati cu nerabdare sa il taiati sa mancati o bucata din el.

Deci, cele doua blaturi le-am taiat in doua. Crema am scos-o de la frigider, am indepartat peretele exterior al tavii si am taiat crema in 3 parti cat am putut eu de egale :))
Astfel obtinem un tort cu 4 blaturi la care aem nevoie de 3 randuri de crema.

Punem primul blat pe care il insiropam, punem un strat de frisca (astfel crema o sa se prinda bine de blat, altfel nu are aderenta), punem unul din randurile de crema, inca un strat de frisca, urmatorul blat, insiropam, frisca, crema, frisca, blat,....etc. Si tot asa pana la ultimul blat.

Imbracam tortul intr-un strat de frisca si mai trebuie doar decorat.
Daca doriti fructe de padure si deasupra, preparati gelatina conform instructiunilor de pe plic (1 plic e suficient), si trebuie turnata peste fructele pe care il prealabil le-ati dezghetat cat de cat sa le puteti aseza. Restul daca vreti puneti niste ciocolata. Si Il lasati la frigider minim 1-2 ore, ca sa se aseze.

Pofta buna!

Reteta in imagini:











Instagram