Cuib de viespi

 

Atat de buuunneee!!! Trebuie sa incercati! Va vor lasa fara cuvinte! 
Ps. Reteta e din vechea carte de bucate a mamei mele. Cartea e scrisa de Silvia Jurcovan.  

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 700 gr de faina
  • 40 gr de drojdie
  • 30 gr de zahar
  • 15 ml esenta de rom
  • 50 ml untdelemn sau 50 gr unt
  • 5 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • ½ lingurita sare
  • Coaja rasa de la 1 lamaie

Pentru uns:
  • 200 gr unt
  • 200 gr nuci macinate
  • 100 gr zahar

Pentru sirop:
  • 200 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat


Mod de preparare:

Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul, se adauga galbenusurile, romul, untdelemnul sau untul topit si racit putin, coaja de lamaie, sarea, laptele caldut si la urma, faina. Se amesteca bine la inceput cu lingura, apoi se framanta cu mana in castron, 10 minute si se lasa sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.


In acest timp, se freaca untul cu zaharul pana cand se inmoaie. 

 Aluatul dospit se pune pe masa si i se da forma de dreptunghi, se intinde in foaie de 3-4 mm grosime care se unge cu tot untul, intins cu cutitul in strat subtire si se presara nucile. Se ruleaza foaia astfel obtinuta .


Foaia se taie toata o data cu un cutit dat prin faina 



Partea de la baza fiecarui rulou se aduna, inainte de a se aseza in tava, in asa fel, incat sa nu permita untului sa curga in timpul coptului.

 Rulourile astfel obtinute se pun in tava cu hartie de copt sau in tava teflonata. Se lasa mai aproape de sursa de caldura  sa creasca aproximativ 30 minute, apoi tava se pune in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute. 



Intr-o craticioara, pusa la foc mic, zaharul se dizolva in lapte si se lasa sa fiarba 2-3 clocote; cand se ia de pe foc, se amesteca cu zaharul vanilat. Dupa ce prajitura s-a copt si s-a rumenit usor, tava se scoate din cuptor ; cu ajutorul unei pensule, se stropesc cuiburile bine-bine cu siropul de zahar si lapte (trebuie sa fie bine unsa la suprafata) si apoi tava se introduce din nou la cuptor inca 10 minute, ca deasupra sa se formeze o glazura lucioasa. 

Dupa ce le-am scos din cuptor eu am presarat scortisoara, iar a doua tura de cuiburi le-am dat o “nota” de primavara cu niste  bilute colorate cumparate de la Lidl. 




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment