Ciorbă bulgărească

Servita cu felii de lamaie ciorba bulgareasca o sa va cucereasca...
Despre lămâie este archicunoscut, că are un conţinut foarte ridicat de vitamina C, dar puţini ştiu, că este cel mai valoros fruct cu efect de absorbţie a toxinelor (antitoxic). Lămâia provine din India, de unde s-a răspândit abia în secolul X-XI, astfel este unul din acele fructe în cazul căruia în mod exceptional nu este aplicabilă formula "chiar şi grecii antici...". Lămâia contine bioflavină şi germaniu datorită cărora are şi un efect de curăţire a sângelui şi de absorbţie a toxinelor (antitoxic). Dintre substanţele minerale merită să mai amintim conţinutul de fosfor şi potasiu.Şi aplicaţiile culinare ale lămâii sânt foarte variate: mai ales sucul acru şi coaja având aroma amăruie foarte caracteristică sunt folosite ca aromatizante nu numai în cazul dulciurilor, dar şi a cărnii (în special peste) sau a preparării supelor. Dacă folosim coaja lămâi trebuie să acordăm o atenţie deosebită curăţirii fructelor. În cazul aromatizării salatelor mulţi înlocuiesc oţetul cu lămâia deoarece este la fel de amar, asigură o aromă mai moale şi bogată.
Deci toate motivele sa o folositi in fiecare zi, nu? :)
 


Ingrediente:
  • 4 pulpe de pui sau  1 piept de pui
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 bucata de telina
  • 400 ml smantana
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lamaie
  • 2 linguri de patrunjel uscat / 1 legatura de patrunjel
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa de praf de chilli

Mod de preparare:

Se pun pulpele la fiert in apa si se spumeaza de cate ori este nevoie.




Intre timp curatati ceapa, morcovii si telina si taiati-le marunt. Eu nu am tocat telina pentru ca o folosesc numai pentru gust si cand e fiarta o scot afara. Voi puteti sa tocati daca va place sa o aveti in ciorba.






Verificati carnita si inainte sa fie fiarta de tot adaugati legumele. 



 Dupa ce s-au fiert pulpele le-am scos afara, am luat carnita de pe ele si am taiat-o in bucatele potrivite. Intre timp legumele sunt  fierte si am adaugat inapoi carnita. 

Separat intr-un bol se adauga smantana si galbenusul de ou si se amesteca bine. Se ia din supa cu un polonic si se tot adauga peste smantana amestecand pana cand smantana se incalzeste
+


Cand ati terminat de incalzit smantana se adauga in oala peste ciorba si se amesteca bine.Se lasa sa mai dea intr-un clocot, se adauga sarea, piperul, patrunjelul si praful de chilli

 
 Se opreste focul la ciorba si este gata ! Se serveste cu felii de lamaie sau cu ardei iuti!
 Pofta buna!

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu